Pierwsza sesja degustacyjna z cyklu „Rozmowy przy whisky” odbędzie się w pierwszą sobotę marca w restauracji Florentin.
Organizator corocznego festiwalu Whisky Live Warsaw oraz restauracja Florentin w Warszawie rozpoczynają cykl spotkań zatytułowanych „Rozmowy przy whisky”. Celem spotkań jest przybliżenie warszawiakom bogatego świata whisky single malt.
Pierwsza edycja odbędzie się 4 marca o godzinie 20 w restauracji Florentin przy ul. Smolnej 40. Uczestnicy będą mogli spróbować whisky z kraju, w którym – jak głoszą legendy – rozpoczęła się jej historia, a więc Irlandii. Do degustacji przeznaczono whisky z destylarni Teeling, położonej w sercu Dublina: Teeling Single Grain Cabernet Sauvignon Cask, Teeling Small Batch Rum Finish oraz Teeling Single Malt (z pięciu różnych winnych beczek). Prowadzącym będzie Jarosław Buss, organizator corocznego festiwalu Whisky Live Warsaw oraz pierwszy i jedyny Polak juror w prestiżowych zawodach World Whiskies Awards.
– W każdej butelce zawarty jest kawałek przepięknej historii i bogactwo aromatów z nią związane. Pragniemy ją z tej butelki uwolnić i przedstawić naszym gościom – przekonuje Jarosław Buss.
Spotkanie wzbogaci nowatorski sposób doskonalenia sztuki kulinarnej – tzw. Food Pairing. Wit Szychowski, Szef Kuchni restauracji Florentin oraz uczestnik Top Chef Polska, będzie serwować potrawy odpowiednio dobrane do degustowanej whisky. Jednak do końca menu będzie trzymane w tajemnicy.
Wstęp na spotkanie kosztuje 150 złotych. Liczba miejsc jest limitowana. Rezerwacji dokonać można pod adresem email: rezerwacje@florentin.com.pl.