fot. Pixabay.com

Festiwal Zup Świata odbywa się codziennie do 1 października w ogrodach Centralnej Biblioteki Rolniczej przy ul. Krakowskie Przedmieście 66. Organizatorzy oferują około siedemdziesięciu zup z całego świata. Nie brakuje również takich zup jak rosół, żur czy pomidorowa.

Podczas 10 dni Festiwalu Zup Świata przy Krakowskim Przedmieściu, będzie można nie tylko degustować zupy pochodzące z wielu krajów, ale również posłuchać wykładów światowej sławy naukowców, podróżników, kulturoznawców, dietetyków, blogerów i ekologów. W programie znalazły się również pokazy i występy artystyczne. Dla dzieci i szkół podstawowych przewidziano liczne warsztaty edukacyjne i konkursy z nagrodami.

Festiwal ma na celu wspieranie świadomego odżywiania, zdrowego i aktywnego stylu życia oraz promocję dorobku samorządu terytorialnego i lokalnych przedsiębiorców, zajmujących się produktem regionalnym. Podczas dni festiwalowych odbywają się degustacje, prezentacje, pokazy oraz wykłady ekspertów z wielu dziedzin. Zupy do degustacji są podawane w porcjach 100 ml.

Festiwal działa w dni powszednie od godz. 10 do 20, a w soboty i niedziele od godz. 10 do 21.

Prof. Jerzy Bralczyk, autorytet w dziedzinie języka polskiego, opowie o zupach w literaturze, w sobotę, 30 września o godz. 14. O tradycjach kulinarnych ze świata, w tym w szczególności, ale nie tylko – o zupach, opowiedzą Jacek Wan, Mamadou Diouf i Piotr Szulim. Znana artystka kabaretowa Katarzyna Pakosińska podzieli się wiedzą dotyczącą niezwykle ciekawych, weselnych tradycji kulinarnych Gruzji.

Dowiemy się także, jaki savoir vivre obowiązuje przy jedzeniu zupy i jak można w kuchni używać… magii. Blogerki zajmujące się profilaktyką zdrowia, odchudzaniem, dietoterapią oraz dietetyczki z Warszawskiego Centrum Promocji Zdrowia opowiedzą m.in. jak zdrowo chudnąć i jak sobie radzić z nietolerancjami pokarmowymi.

Zarówno dla dzieci jak i dorosłych przygotowano atrakcyjne tematycznie warsztaty: dorośli zapoznają się m.in. z tradycjami winiarskimi Mołdawii i sposobem przygotowania zupy zacierkowej. Dzieci zobaczą, jak piecze się chleb, dowiedzą się co jedzą i piją Tunezyjczycy oraz poznają odpowiedź na pytanie ‘dlaczego pszczoły są ważne?’.

W ramach programu artystycznego przygotowano pokaz Tai Chi, które zaprezentuje Stowarzyszenie Taoistyczne Tai Chi; pokaz Capoeiry – który wykona Zimba Warszawa, czy prezentację kenijskiego street artu, o którym opowie ekspertka Paulina Zając.

Organizatorami festiwalu są: Warszawska Izba Gospodarcza, Stowarzyszenie Polskich Mediów, Konsorcjum Izb i Organizacji Gospodarczych, TTG Wiadomości Gospodarcze oraz Stowarzyszenie na rzecz rozwoju edukacji, kultury i sportu LABA.

WYKŁADY, PREZENTACJE

  • Skąd się wzięła zupa; tradycje przyrządzania zup w różnych rejonach świata
  • Zupy w Polsce, na stołach królewskich, magnackich, szlacheckich
  • Religie i tradycje kulinarne a zdrowie
  • Kuchnia tunezyjska
  • Niemarnowanie żywności
  • Kuchnia kresowa
  • Co ma wspólnego ekologia ze zdrowym odżywianiem
  • Rodzina + jedzenie = zdrowie
  • Zupy naszych sąsiadów – Ukraina
  • Czym oddychamy, czyli niezbędne jak …powietrze
  • Slim-suplementy, zasada ograniczonego zaufania
  • Skuteczna dieta odchudzająca
  • Gruzińskie tradycje kulinarne – co się je podczas wesela?
  • Zupy a odchudzanie
  • Zupy w tatarskiej kulturze kulinarnej
  • Śledzik na przystawkę, czyli dlaczego trzeba jeść ryby
  • Kuchnia grecka
  • Zupy w kuchni cygańskiej
  • Pochwała kaszy i ryżu, czyli dobre węglowodany
  • Owoce zdrowe, suszone – też
  • Zupy kosmonautów
  • Zupy w literaturze
  • Kuchnia ormiańska
  • Zupy w kuchni japońskiej
  • Termomix
  • Warszawska kranówka jest zdrowa
  • Tradycje kulinarne Inków
  • Probiotyki i prebiotyki w służbie zdrowia
  • Metabolizm jest ważny
  • Odżywiamy się zdrowo, nie zakwaszamy
  • Skuteczna dieta odchudzająca
  • Zupy a odchudzanie
  • Zupy świata: najbardziej znane, najdziwniejsze
  • Zioła dla wsparcia wątroby, nerek i innych organów
  • Orientalne systemy odżywiana
  • Żydowskie tradycje kulinarne
  • Leczenie jedzeniem, czyli dietoterapia
  • Mapa mózgu
  • Woda gasi pragnienie, ożywia
  • Dlaczego warto jeść warzywa
  • Dekalog żywieniowy, czyli co jest najważniejsze w odżywianiu
  • Słodycze i stres sprzyjają grzybicy
  • Czym nakarmić mózg
  • Niemarnowanie żywności
  • Tradycje kulinarne Azerbejdżanu
  • Dzieci jedzą śmieci, czyli śmieciowe jedzenie

WARSZTATY DLA DZIECI

  • Skąd się wzięła zupa, co było pierwsze: zupa, czy garnek?
  • Bajki w kulturach świata
  • Owoce lepsze niż słodycze – przygotowywanie sałatek
  • Co to jest kasza kus-kus i co można z niej zrobić?
  • Zupa w naczyniu, które można zjeść
  • Dlaczego trzeba cenić pszczoły?
  • Z warzywnego ogródka na talerz – które warzywa lepsze
  • Tajemnice wody
  • Szatkowanie kapusty i kiszenie
  • Z warzywnego ogródka na talerz – które warzywa lepsze
  • Świat kolorowych kanapek
  • Dlaczego bez powietrza nie możemy żyć?
  • Powiedz rodzicom: nie wyrzucamy, naprawiamy
  • Tajemnice wody
  • Nie marnujemy żywności
  • Pij wodę z kranu – w Warszawie
  • Ozdabianie słoików – zrób prezent mamie
  • Szatkowanie kapusty i kiszenie
  • Zupa w kubeczku, który można zjeść
  • Dlaczego bez powietrza nie możemy żyć?
  • Świat kolorowych kanapek

LISTA ZUP

  • Barszcz czerwony
  • Barszcz czerwony z ziemniakami
  • Brokułowa
  • Buraczkowa z ziemniakami
  • Cebulowa z grzankami
  • Charcho
  • Czernina
  • Dal shorbha
  • Dyniowa
  • Flaczki po warszawsku
  • Flaki
  • Grochowa
  • Grzybowa
  • Gulaszowa
  • Hobak czuk z cukinii
  • Hobak czuk z dyni
  • Jarzynowa
  • Kapuśniak ze słodkiej kapusty
  • Kimczi kuk
  • Krem brokułowy
  • Krem dyniowy
  • Krem gazpacho
  • Krem marchewkowo – jaglany z imbirem
  • Krem pomidorowy
  • Krem porowy
  • Krem szpinakowy
  • Krem z cukinii
  • Krem z pieczonych pomidorów
  • Krem ziemniaczany z selerem
  • Krupnik
  • Krupnik na gęsto
  • Kwaśnica
  • Kwaśnica górala
  • Mandu kuk
  • Marchewkowa z płatkami owsianymi
  • Meksykańska
  • Minestrone
  • Miyok kuk
  • Neapilotańska
  • Odeng kuk
  • Ogórkowa z ryżem
  • Pieczarkowa z ziemniakami
  • Pomidorowa
  • Pomidorowa na gęsto
  • Rosół
  • Rybna
  • Salmoreja – hiszpański chłodnik
  • Serowa
  • Siuforek – zupa flisacka
  • Sogogi mukuk
  • Solianka
  • Śródziemnomorska zupa warzywna
  • Tenzang kuk
  • Tomato shorba
  • Węgierska
  • Yono kuk
  • Zalewajka
  • Zama mołdawska
  • Zupa drwala
  • Zupa indyjska palak
  • Zupa kowala
  • Zupa krem cebulowa z serem
  • Zupa krem cukiniowa z awokado
  • Zupa krem marchewkowo jabłkowa z imbirem
  • Zupa krem pieczarkowa
  • Zupa krem serowa
  • Zupa krem z buraków
  • Zupa krem z soczewicy
  • Zupa krem z warzyw
  • Zupa z pokrzyw
  • Zupa zacierkowa
  • Żurek