Festiwal Zup Świata odbywa się codziennie do 1 października w ogrodach Centralnej Biblioteki Rolniczej przy ul. Krakowskie Przedmieście 66. Organizatorzy oferują około siedemdziesięciu zup z całego świata. Nie brakuje również takich zup jak rosół, żur czy pomidorowa.
Podczas 10 dni Festiwalu Zup Świata przy Krakowskim Przedmieściu, będzie można nie tylko degustować zupy pochodzące z wielu krajów, ale również posłuchać wykładów światowej sławy naukowców, podróżników, kulturoznawców, dietetyków, blogerów i ekologów. W programie znalazły się również pokazy i występy artystyczne. Dla dzieci i szkół podstawowych przewidziano liczne warsztaty edukacyjne i konkursy z nagrodami.
Festiwal ma na celu wspieranie świadomego odżywiania, zdrowego i aktywnego stylu życia oraz promocję dorobku samorządu terytorialnego i lokalnych przedsiębiorców, zajmujących się produktem regionalnym. Podczas dni festiwalowych odbywają się degustacje, prezentacje, pokazy oraz wykłady ekspertów z wielu dziedzin. Zupy do degustacji są podawane w porcjach 100 ml.
Festiwal działa w dni powszednie od godz. 10 do 20, a w soboty i niedziele od godz. 10 do 21.
Prof. Jerzy Bralczyk, autorytet w dziedzinie języka polskiego, opowie o zupach w literaturze, w sobotę, 30 września o godz. 14. O tradycjach kulinarnych ze świata, w tym w szczególności, ale nie tylko – o zupach, opowiedzą Jacek Wan, Mamadou Diouf i Piotr Szulim. Znana artystka kabaretowa Katarzyna Pakosińska podzieli się wiedzą dotyczącą niezwykle ciekawych, weselnych tradycji kulinarnych Gruzji.
Dowiemy się także, jaki savoir vivre obowiązuje przy jedzeniu zupy i jak można w kuchni używać… magii. Blogerki zajmujące się profilaktyką zdrowia, odchudzaniem, dietoterapią oraz dietetyczki z Warszawskiego Centrum Promocji Zdrowia opowiedzą m.in. jak zdrowo chudnąć i jak sobie radzić z nietolerancjami pokarmowymi.
Zarówno dla dzieci jak i dorosłych przygotowano atrakcyjne tematycznie warsztaty: dorośli zapoznają się m.in. z tradycjami winiarskimi Mołdawii i sposobem przygotowania zupy zacierkowej. Dzieci zobaczą, jak piecze się chleb, dowiedzą się co jedzą i piją Tunezyjczycy oraz poznają odpowiedź na pytanie ‘dlaczego pszczoły są ważne?’.
W ramach programu artystycznego przygotowano pokaz Tai Chi, które zaprezentuje Stowarzyszenie Taoistyczne Tai Chi; pokaz Capoeiry – który wykona Zimba Warszawa, czy prezentację kenijskiego street artu, o którym opowie ekspertka Paulina Zając.
Organizatorami festiwalu są: Warszawska Izba Gospodarcza, Stowarzyszenie Polskich Mediów, Konsorcjum Izb i Organizacji Gospodarczych, TTG Wiadomości Gospodarcze oraz Stowarzyszenie na rzecz rozwoju edukacji, kultury i sportu LABA.
WYKŁADY, PREZENTACJE
- Skąd się wzięła zupa; tradycje przyrządzania zup w różnych rejonach świata
- Zupy w Polsce, na stołach królewskich, magnackich, szlacheckich
- Religie i tradycje kulinarne a zdrowie
- Kuchnia tunezyjska
- Niemarnowanie żywności
- Kuchnia kresowa
- Co ma wspólnego ekologia ze zdrowym odżywianiem
- Rodzina + jedzenie = zdrowie
- Zupy naszych sąsiadów – Ukraina
- Czym oddychamy, czyli niezbędne jak …powietrze
- Slim-suplementy, zasada ograniczonego zaufania
- Skuteczna dieta odchudzająca
- Gruzińskie tradycje kulinarne – co się je podczas wesela?
- Zupy a odchudzanie
- Zupy w tatarskiej kulturze kulinarnej
- Śledzik na przystawkę, czyli dlaczego trzeba jeść ryby
- Kuchnia grecka
- Zupy w kuchni cygańskiej
- Pochwała kaszy i ryżu, czyli dobre węglowodany
- Owoce zdrowe, suszone – też
- Zupy kosmonautów
- Zupy w literaturze
- Kuchnia ormiańska
- Zupy w kuchni japońskiej
- Termomix
- Warszawska kranówka jest zdrowa
- Tradycje kulinarne Inków
- Probiotyki i prebiotyki w służbie zdrowia
- Metabolizm jest ważny
- Odżywiamy się zdrowo, nie zakwaszamy
- Skuteczna dieta odchudzająca
- Zupy a odchudzanie
- Zupy świata: najbardziej znane, najdziwniejsze
- Zioła dla wsparcia wątroby, nerek i innych organów
- Orientalne systemy odżywiana
- Żydowskie tradycje kulinarne
- Leczenie jedzeniem, czyli dietoterapia
- Mapa mózgu
- Woda gasi pragnienie, ożywia
- Dlaczego warto jeść warzywa
- Dekalog żywieniowy, czyli co jest najważniejsze w odżywianiu
- Słodycze i stres sprzyjają grzybicy
- Czym nakarmić mózg
- Niemarnowanie żywności
- Tradycje kulinarne Azerbejdżanu
- Dzieci jedzą śmieci, czyli śmieciowe jedzenie
WARSZTATY DLA DZIECI
- Skąd się wzięła zupa, co było pierwsze: zupa, czy garnek?
- Bajki w kulturach świata
- Owoce lepsze niż słodycze – przygotowywanie sałatek
- Co to jest kasza kus-kus i co można z niej zrobić?
- Zupa w naczyniu, które można zjeść
- Dlaczego trzeba cenić pszczoły?
- Z warzywnego ogródka na talerz – które warzywa lepsze
- Tajemnice wody
- Szatkowanie kapusty i kiszenie
- Z warzywnego ogródka na talerz – które warzywa lepsze
- Świat kolorowych kanapek
- Dlaczego bez powietrza nie możemy żyć?
- Powiedz rodzicom: nie wyrzucamy, naprawiamy
- Tajemnice wody
- Nie marnujemy żywności
- Pij wodę z kranu – w Warszawie
- Ozdabianie słoików – zrób prezent mamie
- Szatkowanie kapusty i kiszenie
- Zupa w kubeczku, który można zjeść
- Dlaczego bez powietrza nie możemy żyć?
- Świat kolorowych kanapek
LISTA ZUP
- Barszcz czerwony
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Brokułowa
- Buraczkowa z ziemniakami
- Cebulowa z grzankami
- Charcho
- Czernina
- Dal shorbha
- Dyniowa
- Flaczki po warszawsku
- Flaki
- Grochowa
- Grzybowa
- Gulaszowa
- Hobak czuk z cukinii
- Hobak czuk z dyni
- Jarzynowa
- Kapuśniak ze słodkiej kapusty
- Kimczi kuk
- Krem brokułowy
- Krem dyniowy
- Krem gazpacho
- Krem marchewkowo – jaglany z imbirem
- Krem pomidorowy
- Krem porowy
- Krem szpinakowy
- Krem z cukinii
- Krem z pieczonych pomidorów
- Krem ziemniaczany z selerem
- Krupnik
- Krupnik na gęsto
- Kwaśnica
- Kwaśnica górala
- Mandu kuk
- Marchewkowa z płatkami owsianymi
- Meksykańska
- Minestrone
- Miyok kuk
- Neapilotańska
- Odeng kuk
- Ogórkowa z ryżem
- Pieczarkowa z ziemniakami
- Pomidorowa
- Pomidorowa na gęsto
- Rosół
- Rybna
- Salmoreja – hiszpański chłodnik
- Serowa
- Siuforek – zupa flisacka
- Sogogi mukuk
- Solianka
- Śródziemnomorska zupa warzywna
- Tenzang kuk
- Tomato shorba
- Węgierska
- Yono kuk
- Zalewajka
- Zama mołdawska
- Zupa drwala
- Zupa indyjska palak
- Zupa kowala
- Zupa krem cebulowa z serem
- Zupa krem cukiniowa z awokado
- Zupa krem marchewkowo jabłkowa z imbirem
- Zupa krem pieczarkowa
- Zupa krem serowa
- Zupa krem z buraków
- Zupa krem z soczewicy
- Zupa krem z warzyw
- Zupa z pokrzyw
- Zupa zacierkowa
- Żurek