Co przechowuje się w słoikach w innych kulturach? Takie pytania zadają sobie organizatorzy festiwalu, który w dniach 25-27 września odbędzie się w Muzeum Techniki i Przemysłu w Pałacu Kultury i Nauki.
Impreza będzie możliwością poszerzenia swojej wiedzy o przetworach, skosztowania i poznania różnorodnych weków. Podczas Festiwalu Słoików Świata na mieszkańców czekają stoiska z poradami zdrowych i bezpiecznych metod konserwacji żywności. Nie zabraknie też spotkań z dietetykami i ekspertami, którzy chętnie podzielą się swoją wiedzą i udzielą porad. Natomiast koło gospodyń przeprowadzi warsztaty z robienia powideł i kompotów.
Z myślą o dzieciach przygotowano także mnóstwo zabaw i atrakcji. Cześć wydarzenia minie pod znakiem warsztatów: wytapianie i barwienie szkła, recykling, malowania na szkle: farby i decoupage, tworzenie lampionów ze słoików. Przygotowano również panel dyskusyjny na temat braku możliwości prowadzenia recyklingu słoików. Nie lada atrakcją będzie także pokaz mody z wekowego recyklingu.