Pierogi z mąki ryżowej, bezglutenowe pieczywo, chałwa bez cukru – to tylko część przysmaków, jakie będzie można spróbować na najbliższym Smacznym Targu. 

8 lutego (niedziela) w klubokawiarni Znajomi Znajomych przy ul. Wilczej 58a odbędzie się Smaczny Targ. Tym razem tematem przewodnim będą produkty bezglutenowe.

Obecnie coraz więcej osób unika glutenu ze względów zdrowotnych, co daje motywację do eksperymentowania z innymi rodzajami mąki. W niedzielę wystawcy przygotują wiele wyjątkowych propozycji, których nie znajdzie się w sklepach.

Na targach będzie można degustować ciasta z mąki jaglanej oraz kokosowej, często nie tylko bezglutenowe ale również wegańskie, będą pierogi z mąki ryżowej, bezglutenowe pieczywo, chałwa bez cukru. Żarcie Mamuśki przygotuje specjalnie na tę okazję pierogi z mąki gryczanej w kilkunastu wersjach smakowych – np. Królowa Dynia – dynia, ryż biały, świeży imbir, gałka muszkatołowa czy Kolorowa Rybka – łosoś, pomidory, koperek. Falafel Bejrut będzie kusił mnogością smaków hummusu a Le Papu, zaprosi do degustacji ich sławnej pasty marokańskiej.

Wielbiciele słodyczy będą mogli zdrowo jeść do woli – np. praliny jaglane słodzone daktylami, ciasta bez cukru i domowej roboty czekoladę.

Nie zabraknie orientalnych dań bez glutenu, jak i hummusu w wielu odmianach smakowych – np. z awokado i syropem klonowym.

Na wydarzeniu będzie dostępny duży wybór certyfikowanych bezglutenowych wędlin, pasztetów i kiełbas.

Strefę bezglutenową uzupełni klasyczna strefa Smacznego Targu z polskimi winami, naturalnymi sokami, miodami oraz przetworami od małych lokalnych wytwórców.

Na targi obowiązuje wstęp wolny.

Źródło: materiały prasowe